Ademhaling is uniek omdat het geregeld wordt door het autonome zenuwstelsel, maar ook door de bewuste wil. Hiermee is het onze toegang tot de functies van ons autonome zenuwstelsel. Bewuste ademhaling is de schakel tussen body en mind. Ons zenuwstelsel kent drie staten: Veiligheid (groeistatus); Vecht of vlucht; Bevriezing (apathie). Elk van deze staten kent een geheel eigen fysiologie die alle vitale functies va ons systeem omvat via de regulering van het hart.

Verkeerd ademen overkomt de meerderheid van de mensen met onze Westerse levensstijl. De hoofdfunctie van ademen is om onze cellen van zuurstof te voorzien en de kooldioxide uit ons systeem te verwijderen. We hebben het gevoel dat we bij diep inademen lekker veel zuurstof binnen halen en bij een goede uitademing alle afvalstoffen goed kwijtraken. Maar hier begint de paradox. Onze ademhalingsreflexen worden niet aangestuurd door het zuurstofgehalte maar door het CO2 gehalte. Zou de zuurstof uit de lucht verdwijnen dan gaan we niet naar adem snakken maar worden we slaperig. Zou het CO2 gehalte sterk toenemen, dan zouden we naar adem snakken ook al zou de lucht nog ruim voldoende zuurstof bevatten! Dus het CO2 gehalte regelt onze ademhaling.

Het CO2 gehalte bepaalt ook de afgifte van zuurstof aan onze cellen. De rode bloedlichaampjes transporteren de zuurstof via ons bloed door het lichaam en daar waar de meeste zuurstof nodig is, wordt het afgestaan. Hoe werkt dit? Door middel van het CO2 gehalte ter plaatse. Als het CO2 gehalte laag is, wordt er geen zuurstof afgestaan aan de cellen, als het hoog is wel.

Het CO2 gehalte in de lucht is relatief laag vergeleken bij het CO2 gehalte in ons systeem. Bij ademhaling verliezen we dus CO2, we ademen meer uit dan in. Als we dus té veel lucht in- en uitademen zouden we te veel CO2 kunnen verliezen, waardoor het gehalte in ons systeem zo laag wordt dat het bloed geen zuurstof afstaat aan onze cellen. Hoe hard we ook ademen, we voelen alle symptomen van zuurstoftekort in ons systeem alleen maar verder toenemen. Dit is wat er gebeurt bij hyperventilatie, wat letterlijk betekent dat we te veel lucht in – en uitademen. Dit kan ook worden gemeten door een laag CO2 gehalte in het bloed.

Maar als het CO2 gehalte de ademreflex bepaalt, zouden we toch vanzelf minder gaan ademen bij  een laag CO2 en zou alles toch weer goed zijn? Ja, dat klopt, dat zou in een goed afgesteld systeem  dat zich in een veilige modus bevindt inderdaad gebeuren. En hier komt dan ook het echte probleem duidelijk naar voren, ons ademhalingssysteem is ontregeld.

Door de in onze samenleving bijna permanent geactiveerde ‘vecht of vlucht’ fysiologie (door de continue prikkels om ons heen) in situaties waarin we helemaal niet hoeven te vechten of te vluchten, is ons systeem zodanig ingesteld dat het bij een laag CO2 gehalte al een ademhalingsimpuls geeft. Immers, als we echt zouden moeten vechten of vluchten voor ons leven dan zou dat een fysieke inspanning vergen. Ons hele systeem bereidt zich daarop voor. Het anticipeert onder andere op een enorme productie van CO2, die moet worden afgevoerd. Omdat deze fysiologische activering onderbewust plaatsvindt en er geen direct gevaar dreigt, hebben we geleerd hiermee te leven en deze staat normaal te ervaren.

Medische normen gaan ervan uit dat voor een gezond functioneren mensen gemiddeld tussen zo’n 6 á 8 liter lucht per minuut moeten inademen. In werkelijkheid ligt dit gemiddeld op 12 liter of meer. Veel mensen ademen dus voor twee! Daarmee verliezen ze teveel CO2 en gaan op termijn allerlei klachten krijgen. Zuurstof blijkt voor onze behoefte zo ruim voorradig te zijn in de lucht dat we voldoende kunnen onttrekken aan die 6 á 8 liter lucht die we maar hoeven in te ademen per minuut.

Wil jij actiever aan de slag met je ademhaling en hierdoor jouw stress verminderen? Meld je dan aan voor een workshop ‘Adembeheersing’ bij Irene Hamersma van ‘Meer Balans’. Dit kan door een mail te sturen naar info@werkweerleuk.nl

De workshop bestaat uit een theoretisch/ informatief  en praktisch/ oefengedeelte waarmee de  koppeling van lichaam en geest wordt gemaakt. Een workshop duurt 1 uur met en is voor maximaal 4 personen. Tarief 30,00 euro per persoon.
Wil je liever 1-op-1-begeleiding? Dat kan! Prijs is op aanvraag.

 WerkWeerLeuk Kennisbank