Je kent ze vast wel in je omgeving. Mensen die altijd negatief zijn over van alles en nog wat. Over hun werk, over hun buren, over de vakantie, enzovoort. Mensen voor wie het glas vaak halfleeg is. En regelmatig is het dan ook zo, dat zij net vakantie nemen in de week waarin het alleen maar regent, zij die promotie net niet krijgen, zij gedoe met de buren hebben, zij wellicht zelfs lichamelijke kwaaltjes hebben of een kind hebben dat gepest wordt. Het lijkt bijna een selffulfilling prophecy: je krijgt dat wat je aandacht geeft.

Dit heeft allemaal te maken met de wet van de aantrekking of ook wel de wet van de resonantie. Dit is een natuurwet, die zijn werk doet of je er nou bewust mee bezig bent of niet. Net zoiets als de zwaartekracht dus. Het grote verschil is dat je het resultaat van de werking van de wet van de aantrekkingskracht volledig in handen hebt. Jíj bepaalt wát je aantrekt. Níet op basis van je woorden of daden; die zijn een resultante van je gedachten. Op die gedachten volgt heel rap een gevoel; hetzij positief of negatief. En die positieve of negatieve energie bepaalt wat jij in jouw leven aantrekt. ‘You get what you wish for’.

Dat kan je onzin vinden. Stop dan vooral met verder lezen. Of lees verder en kom erachter hoe dit werkt.

Gedachten bepalen alles

Je gedachten zijn de bron van alles in je leven. Je gedachten bepalen hoe je je voelt. Hoe je je voelt, bepaalt je gedrag. Je gedrag bepaalt je resultaat. Een positieve gedachte leidt tot een positief gevoel, positief gedrag en dus een positief resultaat. Een negatieve gedachte leidt tot een negatief gevoel, negatief gevoel, negatief gedrag en een negatief resultaat.

Ja, denk je nu misschien, dat is gemakkelijk gezegd en gedaan als alles goed gaat. Maar ik zit nu in een baan waar ik toch echt niet gelukkig van word. En toch heb je nog steeds een keuze; de keuze om te stoppen met klagen, de keuze om een hoopvolle gedachte te hebben over je volgende baan. De keuze om te focussen op een gedachte die beter voelt, de beste die je kunt bedenken gegeven de situatie waarin je nu zit. En daarmee bereik je niet alleen het hoogst haalbare, namelijk dat je je direct beter voelt, maar bepaal je ook je magnetische kracht. Wat wil jij aantrekken; meer van hetzelfde of liever een nieuwe werkelijkheid? De keuze is aan jou.

Alles heeft een frequentie

Alles heeft een trilling, een frequentie, ook jij als mens. Deze trilling heb je voor een groot deel zelf in de hand. Gedachten met een hoge frequentie hebben een helpende werking op ons systeem en kan mensen inspireren en motiveren. Dankbaarheid, liefde, geluk, acceptatie en empathie zijn bijvoorbeeld hoge frequenties. Als jij dus lekker in je vel zit en de dingen doet die jij graag doet, zit je in een hogere frequentie. Energie volgt als het ware jouw aandacht.

Maar het kan ook andersom. Beperkende overtuigingen, negatieve gedachten of een verslavingspatroon hebben een lage frequentie. Net zoals continu oordelen, angst, boosheid, frustratie en ziekte. Elke gemoedstoestand heeft een frequentie. Die kan positief of negatief zijn. Kijk maar eens naar onderstaand overzicht waarin duidelijk de emoties in een schaal worden weergegeven. Zo weet je of je in hoge of lage trillingen zit.  

Je gevoelens zijn je richtingaanwijzer

Je gevoelens kun je dus beschouwen als een soort richtingaanwijzer welke kant het opgaat. Je gevoelens geven haarfijn aan of je huidige gedachten over een bepaald onderwerp, je op weg helpen naar datgene waar je gelukkig van wordt of er juist verder vandaan. Hoe voelt het als je in de spiegel kijkt en zegt; ‘ik ben niet goed genoeg’? En hoe voelt het als je het weet te vervangen door een oprecht ‘ik ben het waard’? Een wereld van verschil of niet? En is dat niet waar we allemaal uiteindelijk naar op zoek zijn; dat we ons zo goed mogelijk voelen in het hier en nu? Niets is belangrijker dan hoe je je voelt. En hoe jij je voelt, hier en nu, heb je grotendeels zelf onder controle door de sturing van je gedachten.

De kracht van positiviteit

Als je je aandacht richt op positieve verhalen, verhoog je je energie, ben je meer aanwezig en stimuleer je zelfs je immuunsysteem. Wanneer je in een hogere frequentie komt, merk je ook aan jezelf. Alles gaat makkelijker, je bent meer ontspannen en zit in je flow, je voelt je fysiek sterker. Positieve verhalen geven je een goed gevoel. Als je je goed voelt, ben je krachtig. je aanwezigheid is kracht. En als je in een krachtig en positieve energie zit, word je een magneet voor wonderen. Je ademhaling verloopt moeiteloos, je weet moeiteloos de juiste woorden te vinden en hebt veel zelfvertrouwen. Andere mensen gaan dan resoneren met jouw energie. Zelf voel je je dan ook veilig, rustig en ga je mee in de stroom van wat er om je heen gebeurt. De frequentie die je uitzendt komt dan bij je terug en creëert je realiteit.

Het werkt ook andersom

Als je niet bent afgestemd op je eigen kracht, heb je het gevoel dat je vastzit, voel je je zwak, moe, angstig en geïrriteerd. Niemand wil dan bij je in de buurt zijn en je voelt zelf ook geen verbinding met andere mensen. De grootste fout, die we als mens vaak maken, is dat wij denken aan de dingen die we juist NIET willen. De frequentie hierbij is laag, die zenden we uit en erna zijn we dan nog verbaasd dat het geen waar we zo voor vrezen ook daadwerkelijk verschijnt. Als je je dit gaat realiseren, wordt je je ervan bewust dat het bepalend is waarop jij je aandacht richt. Het is ontzettend waardevol om voor jezelf het verschil te kennen hoe het voelt in de ene en in de ander situatie. Dit bewustzijn zorgt ervoor dat je dat kunt veranderen. Want waar wil jij meer van? Van het positieve of het negatieve? En hoe voelt het voor jou als je verbonden met je eigen kracht? En hoe voelt het als je daar niet mee verbonden bent?

Niet de gebeurtenis veroorzaakt emoties, maar je gedachten er over

Aan alles wat je meemaakt, koppelt je brein een bepaalde waarde. Je probeert, meestal onbewust maar ook wel bewust, in te schatten: wat betekent dit voor mij? Heb ik genoeg in huis om hiermee effectief om te gaan? Hoe zal ik hierop reageren? Je maakt een evaluatie van de situatie. Aan de hand van die evaluatie en de gedachten die ontstaan, verandert je stemming. Als we dit schematisch weergeven, ziet wat er gebeurt er als volgt uit:

dus niet:

Gebeurtenis -> Gedrag -> Gevolg

maar:

Gebeurtenis -> Gedachte -> Gevoel -> Gedrag -> Gevolg

Zo kan het dat dezelfde gebeurtenis totaal verschillende effecten kan hebben op verschillende personen. Een gebeurtenis als nachtelijk onweer is een mooi voorbeeld. Sommige mensen vinden onweer eng, bijvoorbeeld omdat zij een blikseminslag hebben meegemaakt. Mogelijk koppelen zij deze gebeurtenis aan een herinnering aan hun afgebrande huis. Ze voelen zich, als gevolg van deze evaluatie, angstig. Andere mensen vinden onweer een prachtig natuurverschijnsel en staan het liefst voor het raam of buiten te kijken. Zij zullen zich niet angstig voelen, maar neutraal of opgewekt, of positief gespannen. Deze manier van denken over gebeurtenissen, gedachten, gevoel en gedrag stelt ons in staat om onze gemoedstoestand los te zien van gebeurtenissen. Het gaat ervan uit dat wij zelf bepalen hoe we reageren en omgaan met situaties, in plaats van dat we door situaties gestuurd worden in het leven. Door situaties op een andere, meer realistische manier te leren evalueren, leer je je in veel gevallen beter voelen.

Hoe kom je uit je eigen gedachtepatroon?

Hoe kom je nu uit zo’n gedachtepatroon, zodat er ook andere zaken op jouw pad gaan komen? Want als zolang jij je blijft identificeren met hoe het was, zul je enkel krijgen wat je altijd al hebt gehad. En dat wil je nu juist niet meer. 

Trillingsverhoging is helemaal niet zo ingewikkeld. De meeste belangrijke dingen in ons leven gebeuren gewoon zonder dat we er bewust aan denken of ze bewust proberen te doen. Net zoals we onze ademhaling of onze hartslag bijvoorbeeld niet bewust onder controle hoeven te houden, zo hoeven we ons ook niet voortdurend te bekommeren om trillingsverhoging. Er is eenvoudig recept waarmee we onze persoonlijke trilling kunnen verhogen: gelukkig zijn. Hoe vreemder en krankzinniger de buitenwereld wordt en hoe meer dingen er in de fysieke wereld door elkaar lopen, hoe belangrijker het is dat we tijd en ruimte voor onszelf creëren om die dingen te doen die ons blij en gelukkig maken. Als je alleen maar het nieuws in de media volgt, kun je in angst vervallen of het gevoel krijgen dat alles steeds erger wordt en dat je er niets aan kunt doen. Maar dat is niet zo. Wat we altijd en overal kunnen doen, is ervoor zorgen dat we onszelf en de mensen om ons heen geluk gunnen. We zouden dus elke dag wat tijd moeten vrijmaken om iets te doen wat ons gelukkig maakt, als was het maar gedurende tien minuten. Daarbij maakt het helemaal niet uit wat we doen. 

Twaalf dingen die je zelf kunt doen

Door middel van de kracht van jouw intenties en gedachten kun je de energie van het ene op het andere moment een andere kant op sturen. Onthoud dus dat jouw intenties en gedachten jouw realiteit creëren, met andere woorden: je creëert waar jij je aandacht op richt! Of dat nu iets positiefs of iets negatiefs is.

Als je gelukkig bent of ergens gelukkig van wordt (al is het maar dat kopje koffie in de zon), wordt je trilling vanzelf hoger. Maar je kunt nog veel meer doen om je eigen trilling te verhogen, namelijk: 

 1. Een optimist zijn: kijken naar wat er WEL is. Als mens hebben we de neiging om juist het tegenovergestelde te doen. Deze oefening helpt je hierbij.
 2. Vergeven, liefhebben, dankbaar zijn, accepteren (in plaats van oordelen, wrokkig of jaloers zijn).
 3. Vertrouwen op je intuïtie en gevoel (in plaats van alles met je ‘hoofd’ te beredeneren).
 4. Elke dag iets doen dat je gelukkig maken (denk hierbij vooral aan de ‘kleine’ dingen).
 5. Dingen opruimen die je niet meer nodig hebt.
 6. Je met mensen omringen, die je goeddoen.
 7. Jezelf zijn, authentiek zijn (in plaats van een ‘rol spelen’).
 8. Je lichaam ontgiften.
 9. Voor jezelf denken en met een kritisch ook naar de massamedia kijken.
 10. Meditatie.
 11. In de natuur zijn.  
 12. Je zielsplan leven wat o.a. bestaat uit een baan / beroep dat bij je past, waar je blij van wordt en energie van krijgt.

Mijn zielsplan? Wat is dat nu weer?

Ieder mens heeft een persoonlijk zielsplan, een persoonlijke bestemming waarvoor je de benodigde talenten en vaardigheden hebt gekregen. Dit klinkt een beetje gek omdat wij tenslotte geleerd hebben dat je door hard werken, gehoorzaamheid, inzet en discipline binnen het huidige systeem iets kunt bereiken. Daarbij werd nauwelijks gekeken naar de persoonlijke behoeften en de innerlijke ontwikkeling van het individu, maar daar werd niet over nagedacht. Steeds meer mensen gaan leven volgens hun zielsplan omdat ze – vaak doordat ze eerst zijn vastgelopen – door coaching en begeleiding op zoek gaan naar waar zij echt blij van worden, echt van in flow raken. En dat blijkt vaak iets anders te zijn dat wat ze al jaren doen. Een goede opleiding en een goede baan vinden ze wel belangrijk, maar niet ten koste van alles. Ze zijn moediger en vastbesloten in hun beslissingen. Ze vertrouwen erop dat hun persoonlijke potentieel zich zal ontvouwen als ze op hun intuïtie vertrouwen en hun hart volgen. Ze weten dat dit de manier is om niet alleen uiterlijk succesvol te zijn, maar ook van binnen voldaan en gelukkig te worden. Met zo’n levensinstelling bevrijd je je van de alledaagse stress en de innerlijke twijfels, zorgen en angsten leidt het zowel mentaal als fysiek tot een gezonder leven. Ze stappen uit hun passieve slachtofferrol  en nemen de verantwoordelijkheid voor hun leven in eigen hand.

Angst

We leven in een op angst gebaseerde wereld en hebben meestal de neiging om vanuit angst te leven. Hierbij zijn onze vier diepste basisangsten leidend. Veel mensen zijn gaan geloven in angst, machteloosheid en twijfel. Angst is een gewoonte. Je zit als het ware de hele tijd in een vecht- of vluchtstand. Als je bent afgestemd op dit systeem van angst, zul je dingen ervaren die angst inboezemen. Als je angstige gedachten de overhand nemen, raak je verstrikt in je eigen nietigheid en verbreek je als het ware je verbinding met je eigen kracht. Als je bent afgestemd en verbonden, word je je bewust van synchroniciteit en kunnen zaken als vanzelf op hun plek vallen. Creëer dus vooral beelden van de wereld die je wilt zien. Wat is jouw doel? Waar word jij blij van? Hoe kan je meer vreugde in je leven realiseren? Besteed vanaf nu nauwgezet aandacht aan hoe je gedachten en woorden je energie beïnvloeden. Je energie is je grootste krachtbron. Als jij liefdevolle, positieve energie uitzendt, komt er liefdevolle, positieve energie naar je toe. Mensen willen bij je zijn. Je bent levendiger en energieker, aantrekkelijker, slimmer en scherper en dat voel je ook!

Algehele frequentie neemt toe

Het is je misschien al opgevallen dat er steeds meer mensen zijn die zichzelf hoogsensitief of hooggevoelig noemen. Dit zijn mensen met een meer complex waarnemingsvermogen en denkvermogen. Deze mensen hebben van nature al een hogere frequentie. En dit heeft op den duur effect op ons allemaal. Je ziet het al om je heen gebeuren: steeds meer aandacht voor spiritualiteit, het klimaat, gezonde voeding, aandacht voor elkaar. Opvallend aan deze mensen is namelijk dat ze minder angst kennen en bereid zijn om het oude los te laten en zich voor het nieuw open te stellen. Door hun trillingsfrequentie kunnen ze slecht tegen negatieve energie in hun omgeving. Ze houden totaal niet van druk, stress en hectiek. 

Maar het reikt verder. Mensen met een hogere frequentie hebben een afkeer van dwangmatige machtssystemen (kijk maar wat er in Wit-Rusland gebeurt), uiterlijk en materieel succes (jongeren hebben veel minder op met status en dikke auto’s, vrijheid is belangrijker), verouderde schoolsystemen en de uitwassen van de consumptiemaatschappij.

Denk positief!

Kortom we leven in een bijzondere tijd. Er gebeurt veel om ons heen. Maar ook jij kunt er zelf voor zorgen dat je optimistischer en gelukkig in het leven gaat staat. Focus op wat er WEL is in plaats van op dat wat er NIET is. Onbewuste en onderdrukte negatieve gevoelens en emoties, sluimerende angsten en onverwerkte trauma’s verslinden enorm veel energie. Men schat in dat problemen die we ervaren slechts voor tien procent door het oorspronkelijke incident worden veroorzaakt, en dat tot wel negentig procent van onze levenskracht wordt verspild doordat we er niet op een constructieve en doelgerichte manier mee omgaan. Hoe we ons voelen over een gebeurtenis, hangt af van hoe we deze interpreteren. Optimisten schrijven succes of geluk toe aan zichzelf. Pessimisten aan toeval of aan anderen. Bij tegenslag geldt hetzelfde. Het gevolg is dat optimisten meer hun best doen, om zo de kans op succes of geluk te vergroten. Pessimisten daarentegen geloven dat het niet uitmaakt of ze hun best doen, dus waarom zouden ze? Optimisme kan zo een selffulfilling prophecy worden, maar pessimisme ook. Zend dus uit wat je wilt hebben. Denk positief en laat ‘je kop niet hangen’!

Bronnen

Volkskrant, Maartje Laterveer
Christina deel 2 en 3, Bernadette von Dreien
Het universum staat achter je, Gabrielle Bernstein
365 dagen succesvol
Psychologie Magazine
Dichtgedachten, Martin Gijzemijter
Marcia Bulder ,Psycholoog NIP
Frank de Moei, Professional Coach Newstart 

Insplash Photos