Onderzoek heeft aangetoond dat we met z’n allen steeds minder lachen. Verantwoordelijkheden in het dagelijks leven zorgen ervoor dat we ‘vergeten’ te lachen. Jammer, want het is goed voor je gezondheid om regelmatig te lachen. Het werkt onder andere als een vorm van meditatie om je mentaal te ontspannen en te genieten van het moment.

De belangrijkste effecten van lachen:

  1. Lachen is goed voor het immuunsysteem. Mensen die veel lachen hebben een beter immuunsysteem dan mensen die weinig lachen. Door te lachen worden er extra witte bloedcellen aangemaakt. Deze witte bloedcellen ruimen virussen op, zo ben je beter bestand tegen infecties.
  2. Lachen vermindert stress. Stress zorgt dat onze bloedvaten nauwer worden. Door te lachen neemt het stresshormoon cortisol af, waardoor de bloedvaten zich weer kunnen verbreden. De kans op een hartaanval zal verminderen omdat dit effect ook op de kransslagader van toepassing is. Door te lachen komen er stoffen in de hersenen vrij zoals, het gelukshormoon endorfine, serotonine en dopamine. Zij hebben een kalmerend en pijnstillend effect en zorgen voor een ontspannen houding en zorgeloos en opgewekt gevoel en dragen ze bij aan een positief effect op het immuunsysteem.
  3. Lachen zorgt voor een verbetering van de conditie en betere ontspanning. Tijdens het lachen zal je hartslag omhooggaan. Hierdoor wordt je bloed sneller rondgepompt. Bovendien train je automatisch je buikspieren door te lachen. Misschien heb je weleens buikpijn gevoeld na het lachen, dat zijn je buikspieren die zich hebben moeten aanspannen.
  4. Je longcapaciteit wordt groter door te lachen en je traint je middenrifspieren, waardoor je ademhaling beter wordt. Na deze lach-inspanning kan je lichaam zich makkelijker ontspannen omdat het lichaam automatisch in een herstelmodus komt.
  5. Je wordt knapper door te lachen en zorgt voor verbinding met mensen om je heen. Door veel te lachen train je je gezichtspieren. Bovendien straal je meer wanneer je een glimlach op je gezicht hebt. Dit maakt je aantrekkelijker en zal je meer zelfvertrouwen geven. Een glimlach op je gezicht zal je toegankelijker maken voor anderen en dat maakt dat je makkelijker verbinding krijgt met de mensen om je heen.

Hoe kun je meer gaan lachen? De volgende lachtips helpen je daarbij. Helaas zal lachen geen ziektes kunnen genezen, maar helpt het wel bij een gezondere leefstijl. Vind je van jezelf dat je te weinig lacht of zou je meer willen lachen? Dan kun je dit jezelf aanleren met de volgende tips.

  1. Neem je leven wat minder serieus en lach eens om jezelf of om je eigen ‘fouten’.
  2. Lach voluit in gezelschap van anderen. Lachen werkt aanstekelijk en samen lachen werkt beter dan alleen. Lach ook met andere mensen mee, waarschijnlijk krijg je samen de slappe lach.
  3. Zorg voor mensen om je heen waarmee je kunt lachen of waarvan jij vindt dat ze humor hebben.
  4. Train het lachen aan het begin van de dag door een glimlach op je gezicht te zetten, ook al is het geen spontane glimlach. Begin ‘gemaakt’ theatraal te lachen of begin een boosaardig of agressieve lach. Dit is vaak zo lachwekkend dat je waarschijnlijk echt in de lach schiet.

Wanneer je dit vaker doet, zal je gevoel voor humor, die misschien wel naar de achtergrond was verdwenen, meer naar boven komen. Je zal mentaal meer ontspannen worden en je gezichtsuitdrukking zal een stuk vriendelijker zijn. De stap naar een spontane lach ligt veel dichterbij. Zodra je spontaan kunt lachen, is de stap naar een natuurlijke en ongeremde lach, heel klein.

 

Bronnen
Dongelmans, M. 2017. Is lachen echt gezond?|
http://www.hoewerkenhersenen.nl/antwoord/is-lachen-echt-gezond.
Gezondheidsnet 2016. Lachen is gezond. Lachtherapie.
https://www.gezondheidsnet.nl/depressie/lachen-is-gezond.
Optimale Gezondheid 2012. Waarom is lachen gezond?
http://www.optimalegezondheid.com/waarom-is-lachen-gezond/