Heb je twijfels over je werk? Weet je niet zeker of je nog langer hetzelfde wilt blijven doen? En overweeg je om een nieuwe stap te zetten in je werkende leven? Er zijn heel wat redenen om van werk te veranderen. Die redenen zijn voor ieder mens anders en het kan ook een combinatie zijn van meerdere factoren waaruit je de conclusie trekt dat het tijd wordt voor iets anders. Let voor jezelf dus goed op de verschillende signalen.

Hier zijn 10 signalen die goed benadrukken wanneer het eventueel tijd is om zoek te gaan naar ander werk.

En… als je hier na het lezen van dit stuk eens over door wilt praten, laat het me dan weten. Ik bied je een gratis en vrijblijvende coachgesprek aan van 60 minuten op een locatie bij jou in de buurt. Twijfel niet en meld je hier aan.  

1. Je bent niet trots (meer) op wat je doet

Stel je eens voor dat je iemand spreekt op een verjaardagsfeestje. Eén van de meest gestelde vragen is dan: “Wat doe je voor werk?”. Het is zinvol om in te zien wat zo’n vraag met je doet. Weet je diep van binnen dat je graag iets anders wilt gaan doen? Of dat er veel meer in je zit dan dat er vandaag uit komt? Als je beseft dat je bij voorkeur het onderwerp ‘werk’ een beetje aan de kant schuift door al snel over iets anders te beginnen, dan is dat al een waardevol signaal. Ga eens voor jezelf na waarop jij wel trots bent en waar jij blij van wordt. Dit kan je doen door een CV-check van je eigen CV te doen.

2. Je kunt niet helemaal jezelf zijn

Heb je een fijne band met je collega’s? Kun je met elkaar lachen tijdens het werk? Voel je je gewaardeerd voor wie je bent en wat je doet? Of houd je jezelf klein? Vind jij het vervelend om feedback te ontvangen? Wees eens eerlijk naar jezelf: ga je jezelf anders gedragen om te voldoen aan andermans verwachtingen? Durf je daarom ook bijvoorbeeld geen eigen beslissingen te maken? Dan is ook dat een waardevol signaal. Zorg dus dat je jezelf kunt zijn, ruimte hebt om je eigen werk in te richten en je je eigen beslissingen kunt nemen.

3. Het werk kost je (veel) energie

Energie is een hele goede voorspeller en eentje die je heel serieus moet nemen. Energieke mensen zitten beter in hun vel, gedragen zich actiever en presteren beter. Ze doen iets wat ze leuk vinden en daar krijgen ze energie van. Soms voelt het werken daardoor niet echt als werk. Maar het kan ook dat je werk juist energie kost, bijvoorbeeld doordat je gefrustreerd raakt of dat je snel geprikkeld bent. Of misschien was je in eerste instantie wél blij met je baan, maar ben je erachter gekomen dat het toch niets voor jou is. Het loopt anders dan verwacht of gehoopt, wat ervoor zorgt dat je nu niet helemaal op je plek bent.

Geldt dit ook voor jou? Kijk eens verder en breng voor jezelf in kaart wat jouw energiegevers en -verliezers zijn. Wanneer je dat voor jezelf in kaart brengt, gaat je dat helpen om de keuze te maken voor wat je wel wilt in een andere baan.

4. Je kunt je talenten niet voldoende inzetten

Wanneer je gebruik maakt van je talenten, doe je wat je graag doet en waar je goed in bent. Maar wanneer je niet de ruimte krijgt om je talenten in te zetten, kan je je gefrustreerd of niet gewaardeerd voelen. Je zit dan niet écht goed op je plek. Wees er van bewust dat je altijd zelf het heft in handen kan nemen om je huidige situatie te veranderen. Een talent ontwikkelt zich pas goed, wanneer je het inzet. Zorg er dus voor dat jij je talenten ten volle kunt benutten. En wanneer dat in je huidige werk niet kan, is dat een teken dat het wellicht tijd is voor iets anders. Ken je jouw talenten voldoende? Breng je talenten in kaart en kijk of jij ze en in je huidige baan voldoende inzet of zou kunnen inzetten.

5. Je fantaseert over een andere baan

Merk je wel eens dat je met je gedachten tijdens het werk afdwaalt? Je beeldt je in hoe het zou zijn als je iets anders zou doen … om te zien hoeveel plezier je daaruit haalt … om te merken hoe fijn je collega’s zijn … om waardering te krijgen van je baas … om niet steeds overwerk te moeten doen … om … . Of verlang je ernaar om eindelijk je ultieme droom waar te maken door een eigen bedrijf op te richten (en durf je niet)? Ook dat is een signaal dat het tijd is voor verandering.

6. Je gaat regelmatig met tegenzin naar je werk

Je hebt er steeds meer een hekel aan om je bed uit te komen en je klaar te maken voor je werkdag. Het liefst blijf je lekker liggen. In het ergste geval meld je je zelfs ziek om er alles aan te doen om niet naar je werk te hoeven gaan. Ongetwijfeld heeft iedereen hier wel eens last van, maar het moet niet te vaak voorkomen. Je hebt er niets aan om minimaal 2 à 3 keer per week zonder een prettig vooruitzicht je bed uit te stappen. Wanneer je dit ervaart, wordt het tijd voor verandering.

 7. Je leeft toe naar het weekend of de vakantie

Kijk je vaak op je horloge om te berekenen hoeveel uren je nog moet werken? Zodra je de uren aan het aftellen bent op een werkdag, dan is het zeker tijd voor iets nieuws. Het is al een belangrijk teken, omdat het aangeeft dat je niet in je element bent met datgene wat je doet op je werk. Hetzelfde geldt, wanneer je je van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie sleept.

8. Je werk-privé verhouding is niet in balans

Wat vaak voorkomt in deze tijd van altijd bereikbaar zijn, is dat de er onvoldoende balans is tussen je werk- en privéleven. Het is heel verleidelijk om alle ballen in de lucht te willen houden, maar let op: zorg dat je niet opbrandt van de drukte en stress. Zorg ervoor dat de balans tussen werk en privé goed voelt voor jou. En als je huidige werk daar onvoldoende ruimte voor geeft, is dat weer een signaal dat het tijd is voor iets anders. 

9. Je leert niet zoveel nieuws meer

Wanneer afwisseling in je werk en nieuwe dingen leren, voor jou belangrijk zijn en je werk die mogelijkheden niet biedt, gaat het op den duur schuren en kan je werkplezier danig in de knel komen. Je kunt je dan niet meer ontwikkelen en je komt tot stilstand. Ook al betekent groei dat je uit je comfortzone moet komen, het is toch fijn om af en toe iets nieuws te leren en je comfort zone als het ware op te rekken. Gecontroleerde groei, regelmatig iets bijleren, al is het iets kleins, zorgt ervoor dat de motor geolied blijft. Wanneer je werk dit onvoldoende biedt, kan dat ook weer een signaal zijn dat het tijd wordt voor iets anders.

10. Wat zou je doen als alles mogelijk was?

Nu je deze vraag leest, vraag je je misschien af waarom het zinvol is om deze vraag aan jezelf te stellen. Maar het dwingt je wel om eens in alle rust na te denken over het antwoord. Wat zou je willen doen als geld en tijd geen rol zouden spelen en je alles zou kunnen doen, wat je maar wilt? Zou je dan hetzelfde werk doen? Of iets heel anders? Ga dat eens voor jezelf onderzoeken. Natuurlijk is niet alles mogelijk, maar kijk eens wat er wel binnen je bereik ligt zonder direct allerlei mitsen en maren en onmogelijkheden te zien. Denk in wat er wel kan! 

 

Je hebt nu 10 signalen ontdekt die aangeven dat het misschien tijd is voor verandering of bepaalde dingen bespreekbaar te maken. Nu ben ik wel even benieuwd: 

  • Welk signaal is het meest van toepassing voor jou?
  • Wat is daar de aanleiding voor/zijn daar de aanleidingen voor?
  • Wat maakt dat je je werk niet meer leuk vindt en twijfelt om ermee te stoppen?

Blijf niet passief aan de kant toekijken, maar wees je bewust van je eigen keuzemogelijkheden. 

Neem je eigen verantwoordelijkheid. Je hebt maar één leven, dus maak er wat moois van. Voorkom dat je later terugkijkt op je werk met een gevoel van spijt, omdat je andere keuzes had willen maken en dat je je energie niet hebt besteed aan datgene waar je voldoening uithaalt. 

 Veel succes!

Anneke

 

NB: Wil je hier eens vrijblijvend over doorpraten? Ik bied je een gratis en vrijblijvende coachgesprek aan van 60 minuten op een locatie bij jou in de buurt. Laat het me hier weten.  

 

 

Bronnen:
A-lissome
Pexels