De afgelopen week kon ik niet helder denken… kwam er nagenoeg niets uit mijn handen. Ik was in mijn hoofd heel druk met de de Corona-crisis, maar er kwam niets uit mijn handen.

ik bleef ik op de bank zitten;
ik was moe en lusteloos;
ik was als het ware bevroren.

Natuurlijk wil ik als coach begrijpen dan begrijpen wat er met mij gebeurt. Aan de hand van deze tekening, laat ik zien wat er aan de hand is:

Je hebt als het ware en standaard-stress-niveau per dag, dat wat schommelt gedurende de dag. Wanneer je binnen die standaard blijft, ben je nog steeds ontspannen, kun je helder denken en heb je overzicht.

Als je echter te maken hebt met veel stress, schiet je uit deze ‘standaard’ in een overlevingsmodus. Net zoals in de natuur. Als een dier in gevaar is, kan hij gaan vechten of weg rennen (vluchten). Er is dan veel spanning in het lijf, de hartslag gaat omhoog, er is minder overzicht en er is sneller sprake van ‘een kort lontje’.

Je kunt echter ook in de ‘bevries stand’ komen Je lichaam kan dan niet meer alle prikkels verwerken. Je slaat dan uit (net zoals dat bij een stoppen kast kan gebeuren). Je voelt je dan moe, je hebt geen energie, bent lusteloos, zit op de bank, kunt je slecht concentreren en bent afwezig.

Dat is wat mij overkwam de afgelopen week. Hoe was dat bij jou? Bleef je op jij op je standaard-stress-niveau of ging je in de vlecht-vlucht-of bevries-modus? En wat heb je vervolgens gedaan?

Tips die ik hiervoor heb:

1. Als je in de vecht-of-vlucht-modus komt, zorg er dan voor dat je rustig wordt door bijvoorbeeld een ademhalingsoefening te doen, te mediteren, iets rustgevends te doen zoals een legpuzzel maken, een boek lezen, alleen een wandeling te gaan maken, maar ook kleuren of je huisdier uitgebreid aaien kan helpen (ja écht!).

2. Als je zoals ik in de bevries-modus komt, is het juist belangrijk om jezelf te activeren, door te gaan sporten, te gaan klussen, je huis te poetsen, een flinke, stevige wandeling te gaan maken, enzovoort.

Ik hoop dat je er iets aan hebt in deze roerige tijd.
Blijf vooral gezond en pas goed op jezelf en elkaar!